Wat is EVC

EVC is een afkorting voor Erkenning van eerder Verworden Competenties. Dit is een beoordeling en erkenning van wat je tot nu toe hebt geleerd en behaald. Dus wat je op school hebt behaald, maar ook in je werk en je privéleven hebt geleerd, wordt beoordeeld en erkend voor een EVC.

Middels een EVC wordt het duidelijk en zichtbaar welke ervaringen, inzichten en kennis jij hebt opgedaan in je leven, tot de dag van vandaag. Samen met jou, zal op een gestructureerde wijze informatie worden verzameld en de resultaten hiervan worden vastgelegd in het zogenaamde ervaringscertificaat. Hiermee kun jij dus, op papier, je kennis en kunde aantonen.

Wil je bijvoorbeeld een vervolgopleiding doen om jezelf verder te ontwikkelen? Dan kan een ervaringscertificaat erg zinvol zijn. Ook kun je hiermee bij een eventuele sollicitatie, duidelijk aangeven welke ervaring je hebt, over welke competenties je beschikt en waar je staat.

Erkenning van je eerder verworden competenties

Ben je, zonder diploma ook iets waard in het bedrijfsleven? Vaak is dit meer dan je realiseert, men denkt meestal ook niet aan de ervaring, vaardigheden en kennis die je al op hebt gedaan in je werk- en privéleven.

Als je een (vervolg)opleiding wil doen, of ergens wil gaan solliciteren dan kunnen dit soort vaardigheden, ervaring en opgedane kennis, heel goed van pas komen. Je moet het dan alleen wel ook aan kunnen tonen. Hier komt een EVC-procedure om de hoek kijken.

Je kunt dus je ervaring, kennis en vaardigheden laten beoordelen en officieel laten erkennen middels een ervaringscertificaat.

Is EVC ook voor mij?

Heb jij meer ervaring en kennis, dan je kunt aantonen met eventuele behaalde diploma’s? Dan kan een ervaringscertificaat iets voor jou zijn. Het kan zijn dat je vanuit een lagere functie bent doorgegroeid of bijvoorbeeld dat je vaker dingen doet die niet direct met je genoten opleiding te maken hebben. In zulke gevallen komt een ervaringscertificaat dus heel goed van pas.

Om in aanmerking te komen voor een EVC, dien je wel jouw ervaring en kennis wel aan te kunnen tonen via voldoende bewijsmateriaal.

Onderstaand, sommen we nog enkele voorwaarden voor een EVC voor je op:

 • Je praktijkervaring binnen het beroep, de branche of de sector moet voldoende en recent zijn. Het liefst niet langer dan 3 jaar geleden.
 • Om jouw competenties aan te tonen, beschik je over voldoende relevant bewijsmateriaal. Hier kun je denken aan verklaringen van leidinggevenden, referenties of verslagen van beoordelingsgesprekken. Heb je relevant vrijwilligerswerk gedaan of een cursus? Dan telt dit ook als bewijsmateriaal voor een EVC.
 • Je moet een praktijkassessment kunnen afleggen, op je eigen werkplek. Ben je momenteel werkloos, dan kun je eventueel hulp krijgen om te zoeken naar een andere praktijkomgeving.

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan kan een EVC iets voor jou zijn.

De procedure, in stappen

Hoe gaat het nu precies in zijn werk, om je jouw competenties te laten beoordelen en officieel te laten erkennen? Je leest het hieronder:

De intake

Om erachter te komen of het voor jou zinvol is om een EVC-procedure te starten, is er als eerste een intake. Je zult een aantal vragen moeten beantwoorden en aan de hand van de, door jou verstrekte informatie, zul je een persoonlijk, passend advies krijgen.

Portfolio

Het duurt ongeveer 6 tot 12 weken voordat je de hele procedure langs bent gelopen. Deze periode is voor het verzamelen van alle bewijsmateriaal om jouw kennis, ervaring en vaardigheden aan te tonen. Je bouwt hiermee een zogenaamd portfolio op en krijgt hier hulp bij van een portfoliobegeleider.

Persoonlijk assessment

Is je portfolio klaar, dan kun je nu verder met het persoonlijke assessment en je portfolio vormt hiervoor het uitgangspunt. Een assessment zal plaatsvinden bij jou op je eigen werkplek, of indien je geen werk hebt dan zou het eventueel op kantoor kunnen. De precieze inhoud van het assessment, hangt af van de gekozen EVC-procedure.

Certificaat en vervolgadvies

Als je de EVC-procedure hebt afgerond, dan zul je een ervaringscertificaat toegestuurd krijgen. In dit certificaat staan jouw competenties en is een officieel document, waarmee jij (objectief) kunt aantonen dat je competent bent, beschikt over het vereiste niveau. Je kunt ook altijd vrijblijvend advies voor een persoonlijk opleidingsplan aanvragen.

De voordelen op een rijtje

Voor zowel individuen als voor organisaties, heeft EVC veel voordelen. Deze sommen we hieronder voor je op:

Voordelen medewerker

 • Ervaring wordt formeel erkend
 • Meer kans op promotie of een nieuwe baan
 • Lagere kosten voor eventuele opleidingen
 • Je hoeft niks te leren wat je al weet
 • Je kunt voldoen aan diploma en/of certificeringseisen

Voordelen organisatie

 • Het bewijst van goed werkgeverschap
 • Medewerkers kunnen zich gerichter ontwikkelen
 • Medewerkers zullen zelfverzekerder en gemotiveerder zijn
 • Medewerkers zullen sneller gekwalificeerd zijn
 • De kwaliteit van de medewerkers zal omhooggaan
 • Lagere outplacement en opleidingskosten